December 19, 2013

Adam di hari Jumaat

Bila tengok kaum Adam berjalan kaki pergi solat Jumaat, tak pun yang baru keluar dari kereta, ataupun naik motor, I couldn't help myself from smiling. Entah. Orang kata apa, sejuk mata memandang eh? Sort of la, that kind of feeling. Lagi-lagi bila tengok depa ni berjalan beramai-ramai, siap ada yang berkain pelikat, berkopiah. Bertepuk tampar, bergelak ketawa.

I don't know why, but the view is so amazing. And I do think the words could never describe what I've been seeing.

Syukur, mereka masih berada di landasan yang benar. Masih punya cahaya dalam hati mereka.

Harapnya bukan solat Jumaat sahaja yang dititikberatkan sebegini gaya. Dan harapnya bukan solat Jumaat sahaja yang mereka gembira sekali untuk turut serta.

Hustle, I guess

Currently I'm being surrounded by those who involved in the science stream. And as I watched their workpiece, there's a tiny little feeling of regret. Hahaha, I should not be saying this after what I have let myself getting immersed in within this almost one-year time. But yeah, I couldn't help myself though.

The main reason of not getting my head in this line is because I could not bear anymore ache in the head. To be honest it is not what I'm learning that cause me all the pain, I love what I've been taught. It's just that I could not stand myself to undergo more and more failures in the exams and courseworks. SPM is enough said, I suck all the way till the end. I managed to score, but in a very painful and mental-destruction path. I could bear no more. I just can't. I just don't have the strength anymore, I've used them all up for that one last show of mine.

Tapi tu ah. Suka tengok those people that are putting their minds, hearts and soul in this stream.

The way they explain stuffs scientifically. Or should I say when they relate all the things that are happening around us to the science behind it, which is actually antara sedar ataupun tak. Benda yang kecil selalunya kita tak terfikir pun ia boleh memberikan impak yang begitu besar, that's what actually happened to me and who knows it had made me fall in love again with science.

And the way they handle the tools. Gee, it is so cool. Mana ada budak accounting main tools, that's why.

I should never turning back, I know.

It's just that this is what I've always think about. The dillema of mine I should say. A never ended dillema. Hmm.

October 20, 2013

I don't wanna tell you that I long to see your face
I'm scared it might scare you away
and I don't wanna tell you that sometimes I think of you and smile
cause time with you is time enough for now.


But I don't know how long I can stick around and be
just another friend time and time again and hold my tongue.
I don't know how long before it breaks me down inside
and all my strength has gone away, and it's too late before I say



I'm falling for you.



I'm trying hard to be myself but I always seem to fail
I'm afraid I'm not the one you know so well
cause every time I'm near you I just seem to lose my head
and spend my time admiring instead.



I'm torn between the chance for everything and a price that I can't pay
losing you is something that I'd never chose so I'll just have to wait
but it kills me everyday.



I don't wanna tell you sometimes I think of you and smile.

This is shit.

July 28, 2013

July 28th, I was born on this day. 

Pa and Ma, without both of you I won't be existing on this planet earth. And without me, you won't have the chance to know how mess a girl's life is haha. Thank you Pa and Ma. Abang and Adik, thanks for staying with this weird Kakak of yours, thank you for all the loves and hopes. 

And from different wombs, I share the same date with another two great people.

Nasri; the Einstein guy, which I've stucked to him since Form 1. I don't know whether it is lucky or not for him to have me in his class for five years in a row. But you're sure a great buddy. At times you would sit and chat, at times we don't even smile at each other. Hahahh. But you're surely a great sifu, thanks bro. 

Farah, though we just knew each other, I could feel the beauty of the bond between us. I might be sarcastic and insane at the same time, but you stay, and I'm glad you did. Thanks for these past few weeks, and I'm praying that the upcoming days would be fill with more laugh and joy. 

Love you both, no doubt. 

To family and friends, thank you for the wishes, songs, gifts, words and many others. Thanks for making it as another great birthday of mine.

And this, haha. This is totally out of mind I have to say. But by knowing you guys, it was not impossible though haha.


It's not funny okay by getting the Pizza Hut's crew together and did this Glee-like thing. Anyway, thank you yolleyy, I did have a blast yaa know, haha.

July 27, 2013

I just miss every single piece of my dearest Eminent. Sincerely, your one and only Yo.

It sure has been a while since my final post. Life is getting busier, I've started with the classes, assignments, discussions and stuffs. So yeah, here I am.

Lately there were quite a lot of posts on Eminent, either on Facebook, Twitter, Instagram or any other social network. And I must say that I am not excepted.

Gilaa apa tak rindu budak-budak ni, lima tahun membesar. Dari tak kenal apa sampai la dah hafal cara hidup masing-masing.

Bila ramai-ramai cerita kawan course dah tak sekepala macam Eminent, atau lebih senang nak cakap susah nak jumpa yang macam Eminent, gentle aku nak menangis. Tapi tu ah, sebak tu takat sampai kat hati, tak mampu nak luahkan. Susah senang, pahit manis, sakit bangkit. We're there for each other, each and every single one of us, no exception.

That day lepak dengan Mang dekat padang Wembley lepas habis Majlis Anugerah Cemerlang, dua-dua tak cakap apa. Pandang padang tu lelama, tenung sejauh mungkin. Padang Oasis yang baru nak naik tu pun ditenung gak.

'Mieja, kau rasa lama tak lima tahun?'

'Sekejap doe.'

'Kan. Hmhh.'

'Mana Ad? Nak pintu masa dari poket dia boleh?'

'Tak lawak doe -.- hahahh.'

'Aku rindu Eminent.'

'Now, forever and will always be.'

Brothers and sisters, just stay strong. Be tough. Remember every single piece about us.

Ya Allah peliharalah ukhwah ini Ya Allah, satukanlah hati-hati ini Ya Allah. Amin amin ya Rabbal 'alamin.

June 13, 2013

He's the one and only that ever exist.



Nampak tak, aku dah inherit sikit kesengetan aku kat Papa, ngeh ngeh. Omey tak omey, bhahahahahahahahahahahahahahaha. Pa, I present this just for you cause I could not find any other material that is fair enough for a Dad day gift, so this is it.

Papa; he’s unpredictable
Out of nowhere, he would nag all day despite how small the matter is
Out of nowhere, he would make you cry as he made you realize you’ve commited a so-called unforgivable mistake
Out of nowhere, he would tease, joke around and make you laugh as if the world is meant to be a never-ending happily ever after fairytale
Out of nowhere, he would sit beside you and give the best words that would calm you miserable yet timid heart
Out of nowhere, he would agree with the upside-down life of his daughter when no one else say yes
Out of nowhere, he would come as a knight with neither a sword nor a shield as he’d sworn to protect you by his own self.

Throughout the rolling time as I grew up, he kept on chanting the days the both of us had been through
The moment that he madly sped up just to make sure he could make it before I come out to see the world and hear his voice first for the Azan
The moment that I threw my bottle around when I was smaller than a toddler and he would willingly search the entire house for it
The moment that I could hardly sleep and he would put me on his chest although he knew he would have a backpain the next morning
The moment that I held a mic with a stage fright and he would be the most awesome supporter that one ever had
The moment that I went up on stage and he could not hide how proud he is through his ear to ear smile
The moment that I cried as I lost in a rugby match and he would pat my head and say it was just a game
The moment that I didn’t score in exams and he would nag all the way back as if the time could ever be turn again
The moment when I almost fell and he would grip my hand immediately and let himself fall first instead
The moment when I laughed and he would laugh harder just to make sure that I’m at my very ease
The moment when I look at him and say thanks for every single thing, he would pull me into his arms tightly, and say that I’m the best gift that he’d ever had.

That is the best feeling, no doubt.

Syukran wa syukran Ya Rahmannur Ya Rahim
He’s a gift for me too.

No need for a boyfriend, a best guy-friend or anything that represents a relationship with a guy, it’s not the time yet I guess
I have my Papa for now, and that’s more than enough
He had never fail to be a great father
He’s my boyfriend, a best guy-friend, a shield, a sword, a nagger, a lover, a joker, a clown, my Imam, my partner in crime, my everything
And of course, a definite hero.

Ya Allah, Kau peliharalah setiap mereka yang bergelar bapa
Tanpa mereka kami tidak akan lahir ke dunia
Sayangilah mereka Ya Allah, lindungilah mereka Ya Allah
Pemudahkanlah urusan mereka Ya Allah

Amin ya rabbal ‘Alamin.

June 5, 2013

Zaman sekolah merupakan zaman pailangg, huahua.

Siapa masa zaman sekolah dia baik yang amat ikut peraturan betui-betui hok macam ada dalam buku tu sila angkat tangan, tinggi-tinggi. Siapa yang tak sila angkat kaki, dengan bangganya. 

Kalau memey sungguh ah ada soalan cenggini, memang kakiku akan diangkat dengan bangganya, kerana aku bukanlah antara mereka yang bergelar pelajar baik.

Bukti dia?


Ngeh ngeh ngeh, capub habis statement letak tengah alam. Hua hua.

Haiyhh, ini adalah salah satu daripadanya. Nama je pembaca buku peraturan kuning tu dari kulit depan sampai belakang, tapi ikutnya idok brohh. Ni ah nama dia bagai mencurah air ke daun keladi, tak melekat sebab atas daun keladi tu ada cuticle a.k.a. lilin, memey tak ah air tu boleh kena serap, lagi laju dia turun ada la. Tujuan aku baca buku tu daripada depan sampai belakang? Sebab nak susun strategi baekk punya untuk acano nak menyimpang-nyiur tanpa dapat dikesan. Dan alhamdulillah (--') berkat empat tahun aku meng-apply dalam kehidupan seharian, segala kegiatan aku (cehh kegiatan la sangatt ZZZZ) tidak dapat dihidu oleh mana-mana pihak kecuali batchmate aku yang sama-sama pailangnya, dormate serta beberapa orang prefect. Kenapa empat? Sebab tahun kelima iaitu tahun terakhir, aku diinsafkan apabila menjadi prefect. Ada baiknya jugak, mungkin.

Actually kalau tengok apa yang aku buat benda biasa jak, sebagai contoh seperti skip kelas, fly, skip riadah, bawak barang haram, turun lambat dan sebagainya. Tapi untuk makhluk yang terpaksa bermukim di asrama seperti aku, benda-benda camtu adalah sangat berat hukumannya kalau kantoi. And yang paling tak best kalau kes kau dibicarakan and parents terlibat sama, tu paling tak cool. Setakat ni apa yang aku buat tak pernah lagi sampai Mama atau Papa kena panggil masuk bilik HEM, aku masih jaga air muka mereka. Nakal macam mana pun, aku sentiasa akan ingat yang kalau nak buat hal, biar pandai tanggung sendiri dan jangan libatkan orang lain. Macam-macam hukuman dah aku kena; detention kat parking Pengetua sebab tak hand-in homework on time, lari basketball court yang tak terkira kalinya sebab lambat turun dari dorm, cuci toilet, jalan itik kat koridor kelas depan satu batch, junjung kerusi, entah pebenda lagi tah aku kena. Tapi tarak hal la, mulut memang bising sebab tak puas hati masa kena tu, standard ah an. But later on lepas settle senyap terus, and everything was like back to normal.

Malu memang malu babe, tipu ah tak malu. Wa masih ada saham kot, ngeh ngeh. Tapi acano boleh buat an, mental disorder tu kadang-kadang tak kena tempat dan masa. Hmhh.

But actually, aku ghindu nak buat semua tu balik. Sebab time tu ada rakan seperjuangan, sama-sama memailangkan diri (eh?). Naah it's not that we're like hundred percent rebelling with all those rules. It's just that bila kau dah bertahun-tahun duduk dalam tu and hari-hari buat benda yang sama, the same routine, boleh naik gilaa duss. Jadi, dengan akal yang tak berapa nak panjang ni, peraturan yang mengatakan tidak boleh itu di'modify' supaya menjadi boleh, itu semua mengikut hukum-hakam dan mazhab masing-masing. The reason is just to play around, menambah perasa hidup biar masam, masin, pedas dan manis tu extravaganza sikit, takde la tawar dan pahit jakk cerita dia. But it's quite hard, sebab you're actually playing with fire. So you got to play with care, bagai menarik rambut dalam tepung (kaitan apakah aci redah letak?).

Those times.

Nak cakap glory memang wak lu ah glory, teghuk amat perangai tak semenggah tu. But it can't be denied, it's fun.

I miss school moments. Yeah, a lot.

If I would be given a time machine, I might be turning it to the carefree teenage life. The roller coaster times.



Life sekolah aku macam dalam Tunas by Hlovate, bila baca walaupun tak terkira kalinya memang buat aku ghinduu amat dengan SMSS. Haihh. 

May 18, 2013

Girlfriend vs best friend, unfortunately best friend lost.

'Wehh, kau ni dah kenapa haa?'

'Asal doe?'

'Kau tu ah, bila nak jadi perempuan?'

'Kau tak nampak aku pakai tudung ni, bukan perempuan namanya?'

'Dah kalau hang duduk tak diam, orang angkat benda berat kau aci redah angkat jugak, mulut straight bedal apa kau nak? Perempuan tak macam tu doe.'

'Dah tu kau nak aku buat apa? Setiap kali nak buat apa-apa kena mintak tolong korang yang kononnya sador sangat? Benda aku boleh buat, lek ah. Part mulut straight tu, kau nak aku kena pijak kaw kaw ke apa. Benda betul, aku tegakkan je la. Sampai bila aku nak depend kat orang untuk back up aku. Penat aku tahan mulut, last sekali takde benda yang aku dapat selain sakit, macam kena siat tahu. Nasib dia la aku das baekk punya tadi, mulut siapa yang tak jaga sebenarnya.'

'Nak sound pun agak la, awek aku tu.'

'Just sebab dia awek kau, aku yang kena diam? Biar aku yang sakit? You wanna talk about how much a relationship means to you? For you and me, this is it; I knew more than her bro, longer in fact. '

'But still, kau kena jaga jugak perasaan orang wehh.'

'Dah tu kalau aku yang asyik jaga perasaan orang, siapa yang nak jaga perasaan aku?'

No answer, great silence.


Bro, aku sedih, serious.

Hahh, dah macam diari entri pulok tetiba an, hua hua.

Naah, it's just, aku tak boleh terima benda camni. Before ni dah banyak kali jadi, tapi aku malas nak sentap sangat sebab they're just friends. Tapi bila kau buat benda yang sama jugak, aku memang sentap tahap dewa kuasa giga punya tera, hamek kau.

Aku tahu aku tak selawa dia, tak secantik dia, tak secomel dia, tak se apa apa je ah macam dia. Because that's not me. Membesar lain rumah lain tempat, tapi tak terkira jugak la an kalau jumpa tu main polis entri, kejar sampai jatuh luka, nangis pastu buat gelak balik, kena marah. Aku tak pernah ungkit semua ni depan kau sebab aku rasa alaa ni benda kecik semua pernah rasa masa kecik, cengeng ah nak main feeling. Tapi bila dah jadi camni, bila awek kau sedap ayat kau baekk punya tapi belakang perangai dia kalah dengan babun kat Taman Negara, kau pulak back up dia bila aku sound, kau tak boleh terima apa yang aku cakap, then you put me in doubt bro. You really did. 

Hahahh, love means more to you aite? More than a best-friend-that-swear-to-die-for-each-other-if anything-happen relationship? Answer me.

I've tried to tell you this thing for like zillion of times, wayyyy too much. Tak terkira cara aku buat; selit-selit tengah joke, berlapik, gurau and lastly straight forward. Malangnya kau buat tak endah.

I'm saying this sebab kau kawan aku. And jangan buat aku sampai give up dengan kau and lastly kau dengan hidup kau and aku dengan hidup aku, I mean it.

And plus, you used to say that you'll choose your buddy, then only your girl. I mark your words bro.

May 16, 2013

Cikgu, guru, ustaz, ustazah, mu'alim, mu'alimah.

Mereka yang bergelar pendidik. 

Mereka inilah yang mengajar kita dari ABC dan 123 sampailah ke term pelik yang Allah je tahu betapa tak cukup nafasnya nak ingat semua. 

Dan tak lupa juga kepada orang sekeliling; ibu bapa, kawan, jiran dan mereka yang tidak dikenali, yang sudi jadi penunjuk jalan dalam meniti kehidupan. 

Selamat Hari Guru, tanpa anda saya tidak mampu berdiri seperti sekarang. Terima kasih cikgu.

April 17, 2013

Seteghess. And I would never want to grow up.

Kau nampak tak ke-broken-an ejaan bahasa aku tu? Memang padan dengan muka BM dapat A- masa SPM, eja pun dah tarak reti, haiyoo. Nampak dek Cikgu Su atau Cikgu Azwa ke mana-mana ah cikgu BM yang pernah ajar aku, mahu dia nangis guling-guling, silap hari bulan tak nak ajar bahasa dah lepas ni.

Takde, it's actually because of the level of the stress is so highhhhhh, tu yang eja pun gila sikit.

Lately I'm being pushed to make a few decisions yang macam bakal mengubah masa depan, cewah ayat. And to be honest, wa sangat la tak tahu nak yakin ke tak dengan apa yang aku pilih --' Yeah I know, sedikit kesakaian di situ. It's just that I'm assuming a lot, this and that, predicting stuffs and my mind was like blown, puff.

Ni baru 18 doe, wa ulang kasi kuat sikit; LAPAN BELAS, EIGHTEEN.

Umoq cenggini pun dah kena fikir bagai nak ghak, belum lagi aku makin tua.

Patut ah orang zaman sekarang muda-muda dah uban --'

Aku tak nak tua la oi.


April 15, 2013

Coincidence.

Makin lama aku hidup, makin banyak benda yang jadi. Makin banyak benda yang aku nampak, makin banyak benda yang aku rasa. Dan semua ni buat aku fikir balik everything yang dah jadi kat aku, everything is like related.

Let say for example, lagu dalam iPod. As usual on the way pergi or balik confirm ah iPod jadi companion paling setia dengan aku, tak kira kritikal mana pun time tu, jammed ke hape, this little thing would always be there right in my pocket. It's just that lately ni lagu yang on the go semua macam papp kena kat muka aku. Tak tahu la aku je yang mengada nak pi perasan or sentap ke apa, but those lyrics macam perghh memang in your face ah senang cerita. Lagu femes yang memang akan selalu on the playlist will be Inconsolable by Backstreet Boys. Confirm lagu tu ada although that moment tengah melayan perasaan kena penyek macam sardin dalam bas Rapid.

Next is movies, or dramas. Aku sekarang ni dah jadi dak jakun tengok tv, hihuha, siap berebut lagi dengan adik remote kekadang. Takde ah, it's just that since aku dah mula belajar untuk membanting tulang empat kerat ni, tv tu macam benda last aku fikir nak tengok bila dah balik rumah. So bila cuti memang kemaruk ah duduk depan tv lama-lama. Movies pun, selalu jugak line jadi slow sebab aku bermaharajalela tengok movie online, so bila aku tengah tengok confirm ah orang lain punya cam slow sikit, hik hok, ampun yak. Benda sekarang aku memang la kerja dekat KLCC, cinema sejengkal jak dari situ. Tapi masa memang tak pernah berjaya nak ada, setakat lalu hari-hari time break or nak balik ada la. Okay back to the topic. That day wa cuti, wa melekat depan tv, and berderet-deret on the screen cerita jiwang yang papp kena betui-betui kat muka wa. Nak tahu cerita dia guano? Perempuan tu tinggalkan the guy that she could really relies on for another reason yang tak berapa nak masuk dek akal, and some of it buat aku rasa macam nak lempang. Grrrr, lawak semacam bila aku emo tak tentu hala bila sebegini gaya. And I don't know why, aku memang gilaa punya sentap dengan cerita tu semua, but still, I don't have the energy to move my butt off the couch so memang melekat tengok cerita tu semua sampai habis. Sakai amat di situ --'

Entah ah.

Seriously, entah la. Serious talk ni doe, aku speechless.

I don't know whether all these things happened for a reason as in for me to wake up or something, or it's just a coincidence and I'm the one who is over-reacting, LULZZZZ.

Wa tak pahammmmm, tolong wa?

March 27, 2013

Qada' dan qadar.

It has been a few days aite. And through the days that had passed, I survived, and was kept alive, alhamdulillah.

Entah la, aku tak tahu nak cakap apa sebenarnya bila slip result dah ada dalam tangan. Tapi by the time Cikgu Intan pusingkan slip tu depan mata aku yang dah tutup agak lama, I don't know why, I laughed, as in macam tu lawak ke der punya slot. Kemerengan terserlah sikit di situ.

'Takpe la, kau aim sampai bulan, tapi kau dah dapat langit tu kira okay la an. Daripada kau target jauh gila sekali kau dapat jatuh atas pokok. The one you've had now is much more better.'

'Alaa SPM je pun. Sat gi kau dah masuk uni ke hape semua ni tarak orang pandang. CGPA lagi penting.'

'Watlek watpeace dah. Kalau semua score sape yang nak tolong fill in position bawah.'

'Kau pandai sekarang takde guna weh kalau kat uni nanti kau kantoi.'

'You've got what you've strived for these five years of being there. What goes around comes around.'

'It's not the end of the world, chill dah.'

'Aku dulu pun tak seberapa, hidup je sekarang.'

'Bumi Allah ni luas doe. Mungkin rezeki kau bukan kat sini, tempat lain insyaAllah. Jalan depan mata tu banyak, pilih leklok, masa depan kau bergantung kat apa yang kau pilih sekarang.'

Ini di antara nasihat berguna orang sekeliling bagi. Ada lagi, tapi ayat yang kat atas ni gam dia overdose sikit, melekat kuat kat kepala, sebab tu macam wake up call lebih kurang.

Those words; first time dengar memang macam perghh sentap sehh ayat makhluk ni semua bagi, beragak ah aku tengah bercintan dengan perasaan ni. Tapi bila masa tu makin panjang, aku rasa cam betul gak apa diorang cakap ni. Kadang-kadang memang kena gedebik sikit atas muka baru sedar, because this is reality.

'Alaa yang kau nak heran sangat kertas macam resit kat shopping mall yang print pakai dakwat murah tu buat hapa. Benda dah jadi, bukan kau boleh pusing balik masa. Reda dah. Angkat peace, kasi duckface.'

Ni lagi la, hailahh.

Tapi sedih jugak la, dengan result aku yang sipi dan seberapa ini, banyak la scholarships yang aku melepas. Either tak cukup kriteria, tak pun bilangan A tu tak berapa nak cukup, hmhh.

As said, you could never turn back to the old times. Menangis air mata darah pun tiada gunanya, lega tu mungkin la. Ni kes pasrah habis, this is why. And bila malam result tu aku cerita kat EE yang aku rasa macam nak guling-guling jak nangis tapi aku tak terbuat sebab tangki air mata aku cam kering jak, dia boleh pulok cakap aku sepatutnya tidur dengan bangganya tapi jangan bongkak, senget sikit ayat mamat ni, susah jugak ah aku nak digest. But bila fikir balik, betul jugak ayat dia, supposely aku kena bersyukur, sebab ni rezeki Allah bagi jugak. Okay je sebenarnya result tu, cuma tak berapa nak cantik ah bila tengok.

Peluang insyaAllah ada an, but I have to work them out a little bit harder.

It's okay.

Life is only once. Past is past, live out loud and to the fullest.

March 19, 2013

March 17, 2013

Kasih-mengasihi.

Rasulullah s.a.w. pernah bersabda; "Orang yang tidak mengasihi tidak akan dikasihi, dan begitu juga sebaliknya".

Allah juga pernah berfirman; "Hablu min Allah hablu min annas".

Sesama manusia, keluarga, rakan, sahabat, haiwan, tumbuhan dan apa jua benda yang ada di atas muka bumi Tuhan ini, semuanya berhak untuk saling mengasihi.



'Pa, kak nak keluar boleh? Alya pergi, nanti balik kak balik dengan kawan yang dekat Bukit Indah.'

'Boyfriend?'

'Hahh, idok le. Kawan yang pergi Kuantan sekali dengan kakak hari tu.'

'Bila kakak nak ada boyfriend?'

'Nantilah. Sekarang cam susah je.'

'Dah kerja nanti cari eh.'

'Papa la carikan, boleh?'

'No, you have to search on your own, cause then only you'll appreciate the beauty of love, and then only your love will be long lasting, insyaAllah till Jannah. I'll guide you, and I believe there is somebody out there mean something which is more than a friend to you sooner or later.'



Ayat papa buat aku nak nangis, thanks for supporting me throughout this hectic years of mine. It's just that I keep on making mistakes, but I am so lucky to have you that would immediately lead me to the right way no matter how far my path is, alhamdulillah :')

March 16, 2013

Rezeki Allah, pelihara dan hargai.

Dalam kesedihan, tatkala berduka, siapa sangka Allah akan turunkan malaikat Mikail untuk memberikan rezeki bagi menebarkan kebahagiaan kepada hambaNya, alhamdulillah. Rezeki kali ini untuk menghargai ciptaanNya, everything is about back to nature.

Sekian lama tak balik Pahang, akhirnya dapat menjejakkan kaki kembali. But this time, it is meant for a volunteer work; beach clean-up.


Dah lama menjejak Pahang, aku tak pernah tahu akan kewujudan Pantai Kempadang. Dan untuk manusia seperti aku yang amat gilakan pantai, this is a gift. Tapi ada part sedih sikit sebab tak boleh main air, hew hew.

So actually, this volunteer work is under Festival Hijau which is conducted by Petrosains Playsmart Kuantan branch in collaboration with IKIP and also a car club which I forgot.


Pantai tu air dia lawa gilos, mano ado pantai yang air dia tak lawo. Cuma yang sedihnya, sekeliling pantai tu penuh dengan sampah. Yang cam sakainya, pampers budak merata-rata, cam apa je bila angkat. Busuk dia memey tak terkata ah, dengan berairnya, azab seketika di situ.

Anwar: Perghh, buang merata-rata reti pulak diorang ni. Hilang tamadun apa.

Part paling tak boleh blah, kotak rokok bersepai sana-sini. Sebut je brand apa, semua ada aku rasa. Hisap reti, buang pulak sesuka hati. Kalau depan mata aku benda ni jadi, memang dah kena karate dah aku rasa.



Tapi nak emo pun tak boleh jugak, sebab bila tengok sekeliling, pantai tu memang tak ada tong sampah. Kenapa? Sebab pantai ni tak diwartakan di bawah seliaan mana-mana majlis perbandaran, so memang tak ada badan khas yang amek kesah atau titik beratkan tentang apa yang jadi dengan pantai ni. Semua atas ehsan penduduk tempatan ataupun mana-mana sukarelawan yang nak tolong bersihkan pantai.

So here we go. This is my first volunteer job, for real this time.

Quote of the day; 'Apa yang penting? Kerjasamaaaa'.

We were divided into groups, and I was placed under Abang Rizal's guidance together with Lia, Anwar, Aisyah, Shakirah and a few Petrosains and PETTVO staffs. Ada jugak ajak budak-budak kampung situ join sekali, and the best thing is, they joined us with happy faces and great spirits. Yeayy for orang muda :D



Almost two hours of cleaning up, the beach is in a better condition than before. Alhamdulillah.

Dozens of plastic bags of trash and unwanted things, and what's more is that our group got the first placing for having the most trash, ghahahh.



Lepas settle semua, orang kampung kat situ bagi peluang nak rasa macam mana orang buat pukat tarik. Lawak gila main tarik ramai-ramai, padahal pegang tali je pun. Teruja gila bila tengok ikan tu mengeliang-geliut bila naik atas darat. Aku yang memang tak pernah tengok ikan naik atas darat jadi cam jakun gila, pegang pun berapa kali terlepas, sedikit kesakaian di situ.

Yang bestnya an, ikan yang fresh as in yang betul-betul baru naik atas darat memang takde bau hanyir langsung. Entah berapa banyak ikan aku pegang campur ketam la pebenda tah lagi yang sangkut dalam jala tu aku pun tak tahu sebab main selamba badak pegang semua sebab excited dia overdose sikit time tu, tapi bau hanyir atau busuk tu tak melekat langsung, sebab aku baru sedar aku takde basuh tangan ke apa lepas pegang semua tu sampailah naik bas, hihuha.











Dan pertama kalinya aku jumpa belangkas. Betul la pepatah Melayu cakap; macam belangkas, as in they're always together. Tapi sebenarnya la an, cerita dia together tu masa dia tengah mating je. Lepas tu takde dah. Yang betina saiz dia lagi besar dari yang jantan. And another amazing fact is that belangkas atau horse-shoe crab ni hidup secara berpuak, maknanya cam kau dengan geng kau, aku dengan geng aku. Diskriminasi sikit ah kat situ, tak sangka haiwan pun ada semangat assabiah yang tinggi.

Abang Prima: Apehal diorang ni buat projek terbalik, meh kita tolong betulkan.

--'



We're playing around after that; camwhore, photobomb dan menyenget. Normal ah tu.

Lagi-lagi dengan manusia-manusia ini, celah mana nak serious. Waras tu pun kadang-kadang sure kadang-kadang tak, hahh.






Singgah Playsmart Kuantan kat Yayasan Pahang untuk lunch, solat and also play a game called Hangman. Although kalah, puas hati sebab kalah cam bermaruah, hik hok.

Abang Syaril: Tamak sangat korang ni sampai betting 20 chips. Papp muflis terus.
Aisyah: Biasa ah bang, kami dak dak tak pernah gamble. Camni ah jadi.


Hew hew :p



As said before, everything is back to nature.

Environmental issues is spreading, it's a hit now; global warming, the release of harmful unwanted gases, ice melting, increment in sea level and many other.

Bumi ni Allah dah bagi tanggungjawab kepada manusia untuk menjaga, memakmur, memelihara dan menghargai ciptaanNya, kerana lahirnya manusia adalah atas dasar kepimpinan sebagai khalifah Allah. Malangnya tak ramai yang menyedari hakikat ini, hidung ditinggikan dan kepala didongakkan, masing-masing dikaburi dengan wang dan kedudukan.

Hustle and faith, sometime we do need a wake up call to realise it, and this is my wake up call.

You only live once. Live out loud and to the fullest.

I'll be flying too, insyaAllah.

People keep on saying that the first men that fly are the Wright brothers. But to be honest, it's Abbas bin Firnas. And he's a Muslim, that is a true fact.

He's the man that made the first attempt to fly. It was in the 9th century, in Spain, and Abbas bin Firnas was 70 years old. He became so curious about the way a bird flaps its wings and wondered if a man can fly too. He had done some research and created a bird costume made of wood and silk which are tied together and also feathers. By gliding up and down, his first attempt was a success. He managed to fly like a bird, he took off successfully. However, after staying aloft for some time, he didn't really figure out on how to land, and he crash landed. Praise to Allah, he survived.

And from that first attempt, the word of man can actually fly spread worldwide. Research and development are made for modification of the mechanism of flying for centuries with endless failures and success. And alhamduliillah, thanks to them, we're able to fly now. It's either on plane, helicopter, jet or maybe in a rocket in the future, who knows.

Kak Kinah dah fly to Aussie, and kak Rina will be flying this 22nd March to Japan. They're so lucky, great heads and great minds, both of them are engineers-to-be.

Tak tahu la kenapa, tapi hati aku dah sebulat-bulatnya (padahal shape hati bukan bulat au, aku tak paham mana datang bulat hati tu, har har) nak amek ACCA, sebab insyaAllah kalau aku score in the foundation of accountancy, my chances to Dublin or Aussie is high, insyaAllah. Aku tak nafikan Malaysia is a good place, for sure ah kan, tanah air sendiri ni. Tapi selagi aku hidup, selagi aku mampu, selagi aku solo, aku nak tengok negara orang, aku nak jelajah bumi Allah yang amatlah luas ni.

I'm going for it. You only live once, live out loud, and to the fullest.

Ya Allah, permudahkanlah urusan hambaMu ini.

March 4, 2013

Kekitaan.

Perkataan yang aku belajar dari Ewan; makhluk yang baru beberapa minggu aku kenal dan bila dia gelak sangatlah pelik.

Aku tak tahulah kenapa, dah jadi badi aku agaknya. Asal aku masuk something, as in join any batch, bond batch tu memang tak terkata kuatnya, tapi kalau dengan geng lain, cam susah nak ngam sekali terus. And till now I'm wondering why.

Kalau zaman aku dengan The Eminent dulu pun bond gila punya kuat, lagi-lagi part SPM. Masing-masing care bagai nak gila; kena marah sama-sama, berjemaah lagi. Sekarang pun that bond is still there, alhamdulillah. And by the time nak kamcheng dengan batch lain, tak boleh doe nak geng sekali gus, it has to be bit by bit, seorang demi seorang. And that is going to take a very long time.

And now, zaman aku dah mula nak kenal erti cari duit sendiri dengan menggunakan titik peluh sendiri, the same thing is happening. Bond batch aku ni tak tahulah nak kata, kepala masing-masing memanglah senget, cakap main aci redah, nak buat apa memang main selamba badak. But still, we would always come and go as one. Dan itu bermakna anything that happens we would stick together, and I hope it goes the same to the other 71 heads.

Tapi ni tak bermakna orang lain tak boleh join sekaki, atau kitorang tak boleh join orang lain. Takde hal pun sebenarnya.

But the question here is, kenapa perlu kutuk belakang, kenapa tak boleh berdepan? Kenapa perlu gunakan kuasa veto? Kenapa perlu menjambu merata-rata? Kenapa perlu libatkan orang lain kalau masalah tu antara kita? Kenapa tak boleh nak treat orang lain macam mana kau treat budak batch kau?

Aku tak hadap pun royalty daripada kau. Aku tak hadap pun senyum daripada kau. Aku tak hadap pun perkataan sorry daripada kau. Kalau tu semua susah, then it's alright. But I just want to remind you about give and take, tak salah kan. Kalau aku buat, insyaAllah aku memang ikhlas, and I mean it.

Kau cakap pasal respect, aku takde hal nak dengar. Kau cakap pasal level semua orang kat situ sama, aku takde hal nak dengar. Kau cakap batch aku teruk, aku takde hal nak dengar.

But everything has its limit.

Kalau budak batch kau boleh je lepak makan semeja, kongsi air sikit sorang, takkan kau tak boleh nak turunkan sikit ego kau. Macam kau cakaplah, senior berapa hari je pun. Tapi lebat ah kau cerita, sebab apa yang kau cakap kau tak boleh nak buat. Cakap tak serupa bikin, camtu la lebih kurang cerita dia. Sedih doe camni.

I just need us to understand each other. Betulkan apa yang salah, baiki apa yang lemah.

Gunakan akal pada bahasa, sebab bahasa itu indah untuk diperkatakan. Bila bahasa digunakan tanpa menggunakan akal fikiran, huru-hara jadinya. Buruk pada pandangan manusia, dan buruk juga tafsiran mereka.

It's okay then, what's past is past, let the future leads us to the better. Buang yang keruh ambil yang jernih. Living as one, that's all I hope, because we're meant to be as a family, either inside or out.

Hidup cuma sekali, live out loud and to the fullest.


February 22, 2013

Subhanallah.
No word could ever describe the beauty of His creation.


This is one of the prettiest and awesome-st photo that I ever capture with a single click.
No filter, no editting, no Adobe Photoshop, no Picasa.
It is just simply a click by a lousy phone camera.

Ya Allah, the Almighty.

The way it glows, the way it shines. It is just too perfect.

Ayat kak Fasya yang amatlah style;

"Bila aku jumpa someone yang takkan give up on aku no matter what. As in terima aku apa adanya. buruk baiknya. Atau bila aku betul betul pasti orang yang aku jumpa tu betul betul takkan give up on aku no matter how hard it'll be. My ex once said, 'Takkan ada yang boleh tunggu kau macam aku tunggu kau. Takkan ada yang boleh sabar dengan kau macam aku sabar dengan kau.' Tak kot. Ada punya. Mesti ada. Have faith!"


Geehaahaa, memey ah have faith. And it's a long way to go, that's for sure.

Huhuhh.

Satu ayat yang buat aku kuat, hati kita biar Allah yang jaga.
Apa yang Dia dah suratkan dan takdirkan di Loh Mahfuz, kalau Dia dah kata 'kun fa ya kun', insyaAllah, tak kira lambat atau cepat, that time will come.
It's just time that matters.

You only live once.
Live out loud and to the fullest.



February 20, 2013

I am nothing but trouble.

That.

That sentence.

To the family, my attitude of being too harsh and too boyish is a problem. Big one, sometimes, I think. The way I act, the way I talk, the way I handle stuffs, the way I dress, they could not really accept it.

I am sorry, I am nothing but trouble.

To the aca-awesome friends, I don't know, they seemed like they're okay with me. But I didn't really know what do they feel deep inside. Oh yes, one thing; my 'late'-ness. Yeah yeah, most of the times, I'm the last one that would wake up from bed for school, the last one to pass up homework, the last one to arrive during gatherings. Meehaahaa, I can't really help it. Time and me; we were not meant to have a very good bond yaa know. Geehaahaa. And oh yeah, one more thing; I've read this one post on twitter, and I do think it's directing to me. Yadaa yadaa, I know I was not suppose to like sentap or whatever feelings related to it, but what I want to say here is that I didn't mean to break anybody's relationship, friendship especially. I just want to be friends, and new friends are not exceptional, that's all. I know, I was not suppose to be too close as I was not that good, not as good as you to have such a pretty and awesome friend like her. It's just that when I met her that day, it was like we've known for ages. And to be around her from that day onwards, it was a gift.

I am sorry, I am nothing but trouble.

To the teachers, I've been playing around a lot. I broke the rules, millions of time, although I was aware enough that I was not suppose to. I don't act like what I was supposed to with that 'title'. I messed a lot, yeah I know.

I am sorry, I am nothing but trouble.

To the one who love me, I could not commit myself well enough like you do. I can't always be there like how you did, I can't love you as much as you did. I'm trying to be fair by sparing some of my time within this hectic life, but it seems like it's not enough, and that's not fair for you. And the moment that you said you didn't know me, I know that's the limit of your patience. Though it's painful, I'm slipping this off as you deserve more than this, someone who is much much much better than me. 

I am sorry, I am nothing but trouble.

Too much of 'I know', as I realized it, but I can't fix it. I just don't know how to.

I am sorry, this is only what I can do.

February 17, 2013

Dah senget sangat aku ni agaknya. Aku pun tak tahu kenapa aku ini macam, ini gaya.

Ya Allah, permudahkan urusanku Ya Allah. 

February 15, 2013

Dreams.

I'll keep on dreaming, and I won't stop.

Fate; it is more persistent than I thought.

February 12, 2013

Moving on.



Thank you for the memories.

Hahahh, tak sangka it end up like this.


Aku tak mampu menjadi secantik Balqis yang mampu menawan hati sehebat Sulaiman,
aku tak mampu mengharap teman setampan Yusof kerana kasihku tidak setulus Zulaikha,
aku tak mampu mengharap teman seteguh Ibrahim kerana diriku tidak setabah Siti Hajar,
aku tak mampu bermimpi untuk bertemu teman seperti Saidina Ali kerana diriku bukan Fatimah,
aku tak mampu mendambakan kasih semulia Rasulullah SAW kerana terlalu banyak kekhilafan yang melekat pada diri ini.
Aku cuma mampu menjadi diriku.


I'm laughing, and others laughed too as they saw me laughing like nothing ever happened.
I'm pushing it hard, I won't let the tears fall.


You shoot me down, but I won't fall. I am a titanium.


Cinta ini membunuhku.

On the way balik from KLCC, tetiba lagu ni main in my iPod playlist. Entah apsal dengan jiwa aku yang kacau dan kesengetan sikit ni, I hit the replay button. Lagu ni keep on playing, sampailah aku sampai Ampang and turun dari bas.

Kau membuat ku berantakan
Kau membuat ku tak karuan
Kau membuat ku tak berdaya
Kau menolak ku acuhkan diri ku.

Perghh. First verse, aku daripada ngantuk mamai campur kaki yang sakit tak terkata sebab hari ni berdiri selama 9 jam yang hanya break selama sejam untuk lunch dan Zuhur campur buat demo nak main games yang ada kat speed tu campur main kejar bola golf yang tetiba hilang, terus tersentap, seluas-luasnya mata wehh terbukak.

Bagaimana caranya untuk meruntuhkan kerasnya hati mu
Ku sadari ku tak sempurna ku tak seperti yang kau inginkan.

Aku tak tahu kenapa, tetiba aku teringat doe all the texts, the words, the voice. Macam cassette kau tahu, replay balik.

Kau hancurkan aku dengan sikap mu
Tak sadarkah kau telah menyakiti ku
Lelah hati ini meyakinkan mu
Cinta ini membunuh ku.

Hahahh. Ayat last tu, double sentap. PERGHH --'

That text buat aku fikir banyak kali, apa maksud semua ni selama ni. Hahahh, dah ngeng sangat fikir hari-hari, so solution aku pun hari-hari sama la; tarik selimut dan tidur. Aku tak mampu nak fikir lebih, kewarasan nak handle emotion dah tak tahu melayang pergi mana. Aku dah heartless.

Untuk mencintai dan dicintai, aku rasa aku tak cukup lagi kelayakan untuk semua tu. Acano mahu buat, aku tak dijadikan sebagai seseorang yang sempurna. Dan juga tak mampu nak melengkapi orang lain.

Lagu tu aku rasa macam kau yang nyanyi lagu tu doe. Aku tahu aku keras hati, aku tahu aku keras kepala.

Aku minta maaf sebab aku sukar untuk difahami, aku sukar untuk menghargai.

You deserve someone that is much, much better than me, absolutely yes.

February 8, 2013

Tak kenal maka tak cinta.

I met Awah. I met Syahin. I met Alin. I met Azhad. I met Raja. I met Sharif. I met Nisa. I met Amnah. I met Tera. I met K. I met Farina. I met Moja. I met Aisya. I met Muzee. I met E'E. I met Malik. I met Dayana. I met Qila. I met Alia. I met Mira. I met Fifa. I met Sherin. I met Anuar and Anwar. I met Liz. I met Niky. I met Acap. I met Lene. I met Iman. I met Auni. I met Sarah. I met Aiman. I met Munsyi. I met Baginda Muaz. I met Nina. I met Shahirah. I met Intan. I met Shakirah. I met Arina. I met Biha. I met Leena. I met Izzati. I met Syu. I met Din. I met Ash. I met Divan. I met Tengku Firdaus. I met Alif (long lost SMSS senior!). I met Fikri. I met Ammar. I met Azim. I met Faris. I met Aisar. I met Arif. I met Jannah. I met Faiz. I met Adi. I met Mei Ling. I met Loges. I met Zuyyin. I met Mai. I met Daryl.

I met Abang Naz. I met Kak Izzi. I met Kak Ayu. I met Kak Ada. I met that Abang. I met Abang Nuar. I met Kak Ida. I met Kak Fiz. I met Abang Fakhrin. I met Abang Mus. I met Abang Lan. I met Abang Zulkamal.

Different backgrounds, different ages; SPM leavers, staffs, fresh graduates, bander, UTP scholar, genius, sakai peeps, and so on. Banyak gila kalau nak list, sebab macam-macam jenis orang aku jumpa.

But each of us unite under one vission; creating wonder and inspiring people through engaging and imaginative experiences (to be honest, ada actions yang kitorang 'dipaksa' buat semata-mata untuk ingat visi ni dan semua aksi tersebut berkisar dengan phalanges --').

Tapi itu semua tidak bermakna aku dan mereka tak boleh sekepala.

Tetiba dapat grouping dengan Syahin, budak UNITEN. Mula-mula muka memang tak rela ah, sekali benda task yang kitorang dapat tu bapak susah gila which is balancing 6 nails on only one nail yang dah kena pacak atas satu bongkah kayu. Clue yang dia bagi it ensembles a rooftop and it uses the theory of symmetry and centre of gravity. Aku nak harapkan kepala genius engineering ni tolong aku pun macam tett haremnya sebab dia pun blankyy. Nasib la dapat contact Alya, sorry doe kacau kau, hehehh. Tapi tu pun tak boleh lagi. Syahin dah main campak dah time tu, give up. Jumpa Kak Ida, kena marah la pulokk sebab tak paham paham. Dengan kesabaran yang ada, plus aku transfer sikit kat Syahin sebab tahap ke'give up'an dia cam nak sampai maksimum dah time tu, plus cuba fahamkan apa idea yang Kak Ida try bagi, at last lepas jugak benda tu. Then start geng dengan dia. Sampai la laa ni.

Awah tu dulu aku ingat dia akan sombong dan seangkatan dengannya. Ye ah, dia dah la lawa, hotsetapp, CBN, budak cheer, geng pun boleh tahan gempaknya. Tapi kuasa Yang Di Atas mano boleh lawan, tak sangka dari hari kedua sampai la dah start on-job training ni, kitorang boleh melekat. Mana boleh renggang, except masa OJT ni je la sebab dia dapat department kat skybridge. Lunch still contact, tapi malangnya tak dapat makan sama disebabkan break lain-lain. But still, time punch out we will wait for each other, pi Asar sama, then I send her off sebab kitorang depart lain-lain. Mann, walaupun baru kenal, she understands me, and suprisingly I understand her too. Mulut masing-masing memang cam cibai bila kutuk depan-depan, tapi itu tak jadi masalah untuk aku continue melekat dengan minah yang tak kurang sengetnya ni.

I started to know Amnah since that interview. Kuasa Allah, dua-dua lepas interview tu, and dua-dua sekarang dapat department yang sama. Ohoi, mulut dia wa cakap sama lu, memey bising nya tidak terkata. And tak sangka dia ada connection dengan Azhad, kawan sekolah rendah rupanya. We shares stories and secrets. I know she is having a hard situation right now, with those gossips and stuffs. Tapi aku tahu, dia kuat. Kuat sangat walaupun dari luar nampak lembut je. The best thing is, dia tak pernah penat layan kegilaan aku, tak pernah penat dengar cerita aku, tak pernah salah guess apa yang aku tengah rasa masa tu walaupun muka aku opposite gila dengan feeling aku at that moment. Dia dari jauh pun dah panggil aku macam mana aku buat kat dia pagi-pagi bila aku nampak dia kat laluan SOS tu. And dia je yang tak pernah fail cari aku time roll call, tak kira la ramai mana pun orang programmes kat situ, tak kira la dari belakang ke depan. Amnah ni memang akan sentiasa jumpa aku.

Sebab tu orang tua-tua selalu pesan, pergi tempat baru, kenal dulu orang di situ, cara dia. Then only you'll enjoy and have fun.

Selagi kita hidup, kita takkan berhenti jumpa sesuatu yang baru. Tak kira la orang ke, benda, budaya, ilmu dan pengetahuan. Sebab itu kita takkan pernah berhenti untuk belajar mengenai hidup. And to understand it, you have to know, feel and apply it. Baru la apa yang kita jumpa tu bermanfaat.

Aku bersyukur sebab Allah turunkan orang-orang hebat seperti mereka untuk aku kenal.

Hidup ini cuma sekali, you only live once. Live out lout, live your life to the fullest.

February 4, 2013

Ya Allah, kenapa jadi macam ni.
I ran out of words when you're treating me this way.

Woi, jangan la macam ni woi.
Aku tak tahu nak cakap macam mana. Aku tak faham.
Tolonglah.

I NEED TO CRY, BUT I'VE PROMISED MYSELF NOT TO, AND IT HURTS INSIDE.

February 3, 2013

Dunia ni memang luas, tapi kalau dah takdir, kecil jadinya.

No matter how fast you ran, or how far you go, when fate is there, you'll soon meet.

Itulah yang terjadi bila aku start join the PetroSAYU a.k.a the PetroYOLO's family.

I've known Awah and Azhad, and Acap before, and tak sangka jumpa face to face and for Acap, again I met him.

Awah; the CBNer, and Azhad is from SAS. Both of them I met virtually. Not that close on the Net, but here, the bond I tell you, kamcheng gila habis. Activities that were conducted acquire us to frankly socialise with each other. Memey ah kan, first day tu gila awkward wa cakap sama lu. Dengar briefing abang Naz, cakap pun dengan orang sebelah. Tapi bila semua dah start huhahuha, the shyness (this word exist an?) fade, and soon hilang terus. No more malu malu, everyone simply raise up their ideas and thoughts.


Acap sengih-sengih.

Asal aku rasa budak ni macam familiar doe -.- 

Me: Kau budak Wangsa Maju yang tak nak balik dari sekolah aku tu an? 

Acap: Haha. Kau ingat Iz? Yelah aku la budak tu.



Dah macam jejak kasih dah VOP ni. Sesuka hati je connection masing-masing tetiba keluar.

January 21, 2013

I have many dreams that I want to come true.

And He said; 'Call upon Me, I will respond to you.' (40:60)

January 20, 2013

1973 to 2013

Glory 40 :)


Dah tua dah sekolah aku.

Di sinilah lahirnya pemimpin; motto ni semua SBP pakai.
But it's true, semua yang keluar daripada sekolah ni semuanya jadi pemimpin.
Daripada pemimpin keluarga sampailah ke peringkat yang tertinggi.

I am proud to be one of the lucky ones to spend my 5 years here, Alhamdulillah.

InsyaAllah, sekolah ini akan kekal sampai ke akhirnya.
Its value is too precious, yet it is a waste if it ends.

Berdikari; satu langkah ke arah kematangan.

Semalam lepak rumah Uncle Ba jap, Tokma ada kat situ, nak jumpa dia jap before dia balik Pekan balik. Rindu gila woo, padahal baru jumpa hari tu, hahahh.

Then, one of my dearest cousin; Farhan, dia keluar outing, this time officially for the first time.
Confirm ah Uncle Ba dengan Cik Atie bawak dia balik.
Bila masuk muka dia as usual, riang ria raya dengan mata sepet dia. But then, sampai kat aku, he hugged me, and said 'Kak Ramiz, camne Kak Ramiz boleh survive kat hostel sampai 5 tahun? Farhan dua minggu pun dah rindu gila kat Mummy dengan Daddy'.
Aku hanya mampu senyum, dan gelak.

Gelak.
Yeah, gelak itu yang buat aku boleh survive. Gelak yang sama buat aku kuat, tough kat dalam selama 5 tahun duduk kat SMSS. Gelak tu jugak yang aku motivate diri sendiri each time perasaan homesick tu datang.

Ingat senang nak duduk hostel. 
Kau tak kuat iman, kau tak kuat semangat, kau tak ada perasaan nak duduk hostel walaupun secebis besar hati nyamuk, kau tak payah mimpi nak duduk hostel.

*Cehh ayat, bajet survival sangat duduk asrama*

Okay, mungkin ramai yang selalu cakap;
'Kau boleh cerita ah. Kau duduk Ampang je pun, berapa minit sangat la nak sampai. Parents datang every weekend, siap boleh hantar laundry lagi. Takde la survival mana kau ni.'

Hahahh. Lu ayat, sesedap rasa keluar.

Dengaq sini Kak Yong kau nak cakap.

Duduk asrama tak bermakna pasal kau boleh buat semua benda sendiri ke tak.
Ya, memang aku mengaku la Papa ngan Mama datang every weekend, kalau ada problem pun aku roger abangku yang terchenta suruh datang petang. *Manja sehh kau --'*

Tapi, takde la each time semua tu jadi macam tu.
Ada je weekend yang parents aku tak datang, abang aku tak boleh tolong.
During those times, kau ingat aku boleh mintak bantuan luar? 
Tak doe. 
Survive sendiri wehh, cari jalan sendiri camne nak settlekan masalah tu. Masalah tu pulak takde la semuanya kecik. Ada jugak masa aku rasa cam PM pun takde masalah sesakai cam aku ada (hiperbola gilaa --'), lagi lagi bila zaman senior. Sebab bila kau dah jadi senior, lagi la semua benda kena buat sendiri. Dulu boleh cerita ah dapat simpati warden ke cikgu ke kakak senior yang 'baik hati'. Kau dah masuk Form 3, mana ada dah. Start monitor diri sendiri wehh.

Kalau hal cam basuh baju ke apa tu kira small matter lagi.

Tapi bila dah masuk pasal hati, perasaan dan emosi, perghh benda tu gilaa rumit kau nak handle.
Masalah paling utama; HOMESICK.
Gentle aku cakap, budak asrama tak boleh lari dari term ni. Kebal acano pun kau, at least sekali mesti ada rasa.
Kalau kat rumah, ada problem, boleh la cerita kat mak ayah ke sesiapa la yang ada kat rumah tu.
Tapi bila dah masuk hostel, deng deng, jauh dari insan-insan tersebut. Sedih oh.
Homesick ni paling common jadi bila ada masalah kat hostel ah; serabut kepala, nak balik.
Kalau yang boleh handle, hold la dulu sampai balik bermalam. Kalau tak, hehh, sayap kasi buka dan terbangg.

Tapi Allah tu Maha Adil, Dia nak uji hambaNya pun Dia masih bagi kemudahan.
Sebab apa aku cakap camni?
Sebab Dia bagi kita kawan.
Kawan ni la yang tolong menguatkan, tempat kau nak mengadu, tempat kau nak ganti insan yang ada kat rumah.

Bermukim di asrama.
Masa ni la nak belajar berdikari. Masa ni la nak belajar untuk jadi matang.

Kalau kat rumah, mak ayah yang ingatkan suruh buat homework, suruh study, suruh makan, suruh solat.
Kalau kat rumah, mak ayah yang kejut suruh bangun pagi-pagi.
Kalau kat rumah, mak ayah yang basuhkan baju, pinggan mangkuk, bersihkan bilik.
Ada yang up sikit ada bibik kat rumah.
Tak kesah ah siapa, tapi ada yang akan membantu.

Tapi kalau kat hostel, mano ado.
Jadual belajar kau sendiri yang kena atur, kalau tak memang tak sempat kau nak baca kitab-kitab yang setebal alam tu.
Nak makan kena ikut time DM bagi, kalau tak kebuluran. Kalau nasib baik, ada la kantin bukak, tapi duit sendiri ah.
Solat ada advantage, hari-hari dapat kumpul pahala berjemaah, dapat doa ramai-ramai. Keberkatan dan ketenangan surau dapat dirasai. 
Alarm clock kena set sendiri. Ada jugak certain hostel yang high committee dia rajin nak kejut pagi-pagi. Tapi kalau aku kat SMSS, Cikgu Su la alarm clock aku bila weekends. Aura dia kejut tu perghh, satu dalam sebillion kot.
Senang cerita la, memang kau kena pandai-pandai atur hidup sendiri bila dah masuk asrama.

In a nut shell, (ayat famous dalam essay :p)
ada pro and cons dia bila duduk hostel.
Masa ni la baru kau hargai kewujudan family, rumah, ukhwah.
Kalau kau asyik dikelilingi semua tu, kau tak dapat oppurtunity nak hargai semua benda tu sehabis baik. Bila ditarik macam ni, then only you would realise it.

So Farhan dan kanak-kanak yang baru merasai perasaan kena duduk hostel, be tough.
Sekarang mungkin tak rasa lagi keseronokannya, in fact boleh jadi sampai Form 5 tak rasa seronok.
But then, bila dah keluar, kau akan rindu semua tu.
Rindu sangat-sangat, sebab peluang tu dah takkan datang balik.

Tak kesah apa pun rupa hidup yang dibentangkan di depan mata, hargai.
Peluang tak mungkin datang dua tiga kali.
Hargai dengan cara menggunakan peluang tu sepenuhnya, sehabis baik.
Dan jangan sekali-kali buang peluang tu.

Live out loud peeps.

Hidup ni cuma sekali.