May 18, 2013

Girlfriend vs best friend, unfortunately best friend lost.

'Wehh, kau ni dah kenapa haa?'

'Asal doe?'

'Kau tu ah, bila nak jadi perempuan?'

'Kau tak nampak aku pakai tudung ni, bukan perempuan namanya?'

'Dah kalau hang duduk tak diam, orang angkat benda berat kau aci redah angkat jugak, mulut straight bedal apa kau nak? Perempuan tak macam tu doe.'

'Dah tu kau nak aku buat apa? Setiap kali nak buat apa-apa kena mintak tolong korang yang kononnya sador sangat? Benda aku boleh buat, lek ah. Part mulut straight tu, kau nak aku kena pijak kaw kaw ke apa. Benda betul, aku tegakkan je la. Sampai bila aku nak depend kat orang untuk back up aku. Penat aku tahan mulut, last sekali takde benda yang aku dapat selain sakit, macam kena siat tahu. Nasib dia la aku das baekk punya tadi, mulut siapa yang tak jaga sebenarnya.'

'Nak sound pun agak la, awek aku tu.'

'Just sebab dia awek kau, aku yang kena diam? Biar aku yang sakit? You wanna talk about how much a relationship means to you? For you and me, this is it; I knew more than her bro, longer in fact. '

'But still, kau kena jaga jugak perasaan orang wehh.'

'Dah tu kalau aku yang asyik jaga perasaan orang, siapa yang nak jaga perasaan aku?'

No answer, great silence.


Bro, aku sedih, serious.

Hahh, dah macam diari entri pulok tetiba an, hua hua.

Naah, it's just, aku tak boleh terima benda camni. Before ni dah banyak kali jadi, tapi aku malas nak sentap sangat sebab they're just friends. Tapi bila kau buat benda yang sama jugak, aku memang sentap tahap dewa kuasa giga punya tera, hamek kau.

Aku tahu aku tak selawa dia, tak secantik dia, tak secomel dia, tak se apa apa je ah macam dia. Because that's not me. Membesar lain rumah lain tempat, tapi tak terkira jugak la an kalau jumpa tu main polis entri, kejar sampai jatuh luka, nangis pastu buat gelak balik, kena marah. Aku tak pernah ungkit semua ni depan kau sebab aku rasa alaa ni benda kecik semua pernah rasa masa kecik, cengeng ah nak main feeling. Tapi bila dah jadi camni, bila awek kau sedap ayat kau baekk punya tapi belakang perangai dia kalah dengan babun kat Taman Negara, kau pulak back up dia bila aku sound, kau tak boleh terima apa yang aku cakap, then you put me in doubt bro. You really did. 

Hahahh, love means more to you aite? More than a best-friend-that-swear-to-die-for-each-other-if anything-happen relationship? Answer me.

I've tried to tell you this thing for like zillion of times, wayyyy too much. Tak terkira cara aku buat; selit-selit tengah joke, berlapik, gurau and lastly straight forward. Malangnya kau buat tak endah.

I'm saying this sebab kau kawan aku. And jangan buat aku sampai give up dengan kau and lastly kau dengan hidup kau and aku dengan hidup aku, I mean it.

And plus, you used to say that you'll choose your buddy, then only your girl. I mark your words bro.

May 16, 2013

Cikgu, guru, ustaz, ustazah, mu'alim, mu'alimah.

Mereka yang bergelar pendidik. 

Mereka inilah yang mengajar kita dari ABC dan 123 sampailah ke term pelik yang Allah je tahu betapa tak cukup nafasnya nak ingat semua. 

Dan tak lupa juga kepada orang sekeliling; ibu bapa, kawan, jiran dan mereka yang tidak dikenali, yang sudi jadi penunjuk jalan dalam meniti kehidupan. 

Selamat Hari Guru, tanpa anda saya tidak mampu berdiri seperti sekarang. Terima kasih cikgu.