March 24, 2014

The sea; it may soothe the soul, but now it has become the biggest challenge in order to scan MH370's location. Indian Ocean; laut yang sunyi, ketiga terbesar di dunia, dan kedalaman lebih daripada 3 km.

I don't deny the fact that the plane might be crashed. But the fact that they've decided to perform solat jenazah ghaib is really heartbreaking, it's like they've loose faith. Seeing the headlines stating 'biggest, deepest condolences' isn't making it any better either. Fine then if it they've found pieces of wreckage, but they themselves haven't confirm whether it belongs to MH370 or not. Kenapa tak kata 'Kita akan teruskan SAR dan further investigation on this matter to gain more information' instead of giving out statement that mereka dah mati. Just sebab flight tu berakhir di situ, terus buat conclusion that they're dead? Yes, I know it has been done by experts. But still, why it's so early to say it? It's like something that could hardly be brained.

And the fact that they've diverted the flight from China to southern Indian Ocean. That is really, really fishy. Satu; minyak hanya cukup untuk tampung flight in the distance from Malaysia to Beijing. Kalau ada extra pun, it's not that much. But why on earth are they turning back and heading south, which the distance is much more further? Aku tak rasa elemen yang that plane is being hijacked patut ditolak. Cuma aku tak faham, apa jenis hijack yang tak minta apa-apa tuntutan.

Or maybe it's suicide. Tapi di sini aku nak tekankan, it's not personally made by the pilot, or the co-pilot. I don't think they have any intention in doing so, except if they were force. But here, I think it's more to a suicide due to political conspiracy. Kalau tengok komposisi penumpang, there are Americans, China citizens, and many more. If it has been hijacked, it is possible that they are warning to either of the countries as the result of the conflict between China and America nowadays. And they're like using Malaysia as their black sheep. Wallahualam. Kalau benar ini hakikatnya, aku mohon orang yang terlibat dalam konspirasi ini dijahanamkan.

Haha. Bunyi macam orang tak boleh nak terima takdir. But this is how I feel right now. Bayangkan family yang terbabit; dah meraung, pengsan.

Wherever it is, I just hope they could be found. Tak kesah la state mereka macam mana pun. Jika hidup syukur alhamdulillah dan sekalipun mati, itu lebih baik daripada tidak tahu di mana mereka.

March 23, 2014

Bahagia

Aku selalu tertanya-tanya.

Kalau aku bahagia, orang lain bahagia tak? Kalau aku bahagia, orang lain boleh bahagia sekali dengan aku tak? Kalau aku bahagia, orang lain bahagia sekali tak dengan aku? Kalau aku bahagia, tak boleh ke orang lain bahagia sekali?

Kalau aku tak bahagia, orang lain tak bahagia ke? Kalau aku tak bahagia, orang lain boleh bahagia sekali dengan aku tak? Kalau aku tak bahagia, orang lain bahagia sekali tak dengan aku? Kalau aku tak bahagia, tak boleh ke orang lain bahagia sekali?

Kalau aku tak bahagia, orang lain bahagia tak?

Pening an. Aku pun dah pening.

Ni kot yang depa dok kata sama tapi serupa, serupa tapi tak sama.

Tapi tu ah, tak boleh ke sama-sama bahagia, sama-sama sedih? Kenapa kena nangis sorang-sorang, ketawa pun kekadang boleh jadi sorang?

March 12, 2014

Mungkin ikan-ikan semua tengah bahagia sekarang, sebab tengah bersuka-ria melepak dalam air.

Dan duduk reramai sambil ketawakan manusia; 'Tu la, dulu suka sangat kacau habitat kitorang. Sekarang nah padan muka kau, takdak air. Ada air pi curah kejadah, dah takde haa rasakan.'

K ikan, k.

March 10, 2014

Hari-hari gelagat Juna aku tengok, magnet dia nak suruh aku view jugak pehh.

Dan bila dah tengok, tahap 'mak oi aku nak anak gak'.

Haha.

Hahahahahahaha.

Sebab baby ke budak baru nak tumbuh gigi ke budak baru belajar jalan ni lawak. They are so alive; aksi dan memek muka. Jernih, luruih ngat. Tulus.

Tengok depa tertawa, rasa nak tertawa bersama. Saat depa ni berjebek, mula buat mulut juih tahan nangis, rasa nak 'weh lek lek' dan tampal cellotape ke apa-apa ah bagi depa ni tak nangih, tak pun serta-merta jadi badut sarkas.

K one day inshaa Allah. Prioriti aku kat benda lain, sabaq naa. Dan ku pohon kanak-kanak sekalian, hangpa jangan la dok comel sangat, hati ni tak dapat ditahan nengoknya. Ya rabbi kurniaan Allah.

March 8, 2014

Baliklah pada akarmu

Aku terbaca;

'Yes, beriman pada qada' dan qadar ni ramai yang tak hayati zaman sekarang. Generasi membesar dengan semua perkara mesti ada jawapan dan logik akal.'

Damn.

Sentap tahap petala. Because I'm one of them.

Lari jauh sangat dah aku dariNya, sikit-sikit aku cuba nak kembali. Benda banyak sangat tapi aku. Part yang paling aku suka jadikan alasan, 'aku muda', 'alaa sekali ni je', 'at least aku dah pernah try buat'. Itu. Ya Rabbi, lari sangat dah ni.

Jawapan dan logik akal; boleh tengok dalam hidup aku yang penuh dengan hows and whys. Selagi tak puas hati, selagi tak paham, selagi tu aku akan tanya. Dan takkan pernah stop, sekalipun orang yang aku tanya dah tahap muak, dah tahap benci. Entah, aku berpegang sangat dengan konsep justice ni. Ya Allah.

Tadi. Baru sekejap tadi, aku hampir mempersoalkan kalam Allah di twitter. Ayat 41 surah Yaasin, aku tanya balik di mana mereka. Ya Allah, siapa aku nak tanya benda macam ni. Kalau Dia dah kata 'kun fa yaa kun', apa yang boleh aku kata. Semua yang ada di alam ni, semua hak dia. Yang aku nak persoalkan lagi dah kenapa. Ya Allah. Kalau aku sendiri pun, orang soal hak aku, confirm kasi pandang slack dan kaw kaw bash balik. Ya rabbi.

Back to Him. Ya rabbi, yes back to Him.

Perempuan.

Apa yang dikata, apa yang diluahkan, semuanya ada kona dan kias. Kata para adam.

Mulut kata lain.
Hati kata lain.
Otak kata lain.

Tapi dia nak orang paham mulut, hati dan otak dia serentak. Kata lagi para adam.

Sebab?

Yang hawa tak nak nampak bagai terhegeh; takut diperlekeh, tak nak nampak terlalu menyimpan atau menjaga; takut benar-benar hilang.

Tapi hakikatnya dia nak terhegeh, simpan dan jaga; sebab dia care dan sayang.

Cuma tu ah, all those fears had put these females in a big dilemma; berperang dengan diri sendiri sama ada nak cakap apa yang dia betul-betul rasa dan nak ataupun tak.

Payah benor rupanya nak bikin dunia tahu, sebab kalau bagitahu nanti kena balik. Dan tak larat nak melayan bila kena balik tu. Ponat der layan karenah dunia, tapi kena hidup atas dunia.

Ya rabbi kuatkanlah.