April 22, 2014

Serba serbi serba salah

Kau nak terus terang ngan dia, nak confront dengan tuan punya diri. Tapi kau tak tahu macam mana, sebab kau rasa, or in another word kau assume, dia tak boleh terima apa yang kau nak confrontkan. Kau jadi serba salah; kang cakap dia tak boleh terima, kang gaduh, kang tak cakap berbalik pada kau pulak. Daym.

So kau ambil jalan mudah, kau cerita benda yang kau nak terus terang tu kepada orang yang rapat dengan dia untuk tolong confront bagi pihak kau. Lepas tu mesti kau rasa lega, kan?

Kau sedar tak yang kau lega, tapi orang yang kau minta tolong tu macam cacing kepanasan tak tahu cemana nak buat. Sebijik macam keadaan kau jadinya; 'cerita ke tak cerita eh, aku dah sanggup nak tolong, tapi cemana aku nak cakap, tapi kang tak cakap, alaa payah ah'.

Bersambung la lepas tu dia ni pun pi minta tolong orang lain. Sampai kesudah tak settle.

Haih. Kan senang cerita kalau kau terus terang je sendiri. Kecut tak kecut la. Elok-elok ni just hal between two parties, tiba-tiba terkait pulak sampai tiga empat parti yang lain.

Haih. Bawak-bawak la beranikan diri. Kalau kau cakap elok-elok, in shaa Allah, lambat ataupun cepat, orang tu akan amek iktibar.

Aku tak cakap dia akan terima, aku cakap dia akan amek iktibar. Sebab manusia ni biasa la, wujud ego, walaupun sekecil-kecil alam. Ambil iktibar maksudnya dia akan hadam apa yang kau cakap; either positively or negatively. But then, walaupun negatif, dia akan try ikut intipati apa yang kau cakap. Let say kau cakap ketiak kawan kau busuk. Ada yang positif dia akan cam 'oh ye ke, thanks ah wei bagitahu, nanti aku sabun lebih sikit'. Boleh jadi yang negatif, haa haru macam 'hek eleh ketiak kau wangi sangat ke?'. But then, still, orang tu akan betulkan diri sendiri. See? Dare to speak out.

April 18, 2014

Sayang

As it's a blood-tie.

As a good friend.

As a best friend.

As the best pet in the universe.

As the cutest animal ever.

As the one that you love.

Kau yang relatekan diri kau ngan dia. Pandai-pandai ah kau namakan apa relationship kau dengan the other party untuk suap orang sekeliling yang keep on tanya, hakikatnya kau sendiri yang tentukan apa yang kau rasa sebenarnya.

Penting sangat orang sekeliling ni. PENTING SANGAT. Sebab nak suruh depa ni diam, walaupun kau tahu mangkuk ni semua takkan pernah reti nak tutup mulut yang dah tersedia luas bukaannya. Lagi bising, lagi spread ada ah. THAT'S WHY DEPA NI PENTING SANGAT.

Kadang-kadang aku rasa jadi loner lagi bagus, although you got nobody around you, at least tak payah hadam mulut orang yang potpet macam bertih jagung. Mulut orang, haha, payah aaaa nak cerita. Pandai-pandai ah faham mulut orang ni cemana. Tak pun kau tengok mulut sendiri dulu, faham tak?

April 15, 2014

That silent relationship

Both of us know about it. Realise it. Feel it.

It's just, well, it's there right?

April 12, 2014

Rezeki 'halal'

'Kalau nak cari rezeki, biarlah yang halal.'

Ramai yang kata begitu. So, dalam kepala aku pun dah tertanam ayat yang sama; rezeki kena halal. Sebab nanti nak masuk dalam perut, jadi darah daging.

Tapi benda sekarang, realitinya, aku tak dapat nak memahami tang mana maksud halal yang orang dok usung sana-sini.

Let say, masuk kerja pukul 8, kau kena punch. K kau punch, then kau keluar balik; breakfast, lepak kedai mamak. Kalau setakat setengah jam sebab kau memang tak sempat nak breakfast kat rumah pagi tu k boleh terima ah logik akal alasan kau. But still, dengan Yang Di Atas, pandai-pandai ah kau fikir cemana nak bagi alasan. Tapi yang tak menahannya bila patut masuk pukul 8, but then kau keluar melepak and masuk balik pukul 9 ke 10. Pehh, kejadahnya. Sedap kau makan gaji buta. Sekali pun kau takde kerja nak buat, kau dah kata kat diri kau yang rezeki ni nak yang halal. Masa kau melepak tu dibayar, halal ke idok?

Fikir.

Satu lagi senario. Kau dibayar untuk ajar budak, by hour. But then, budak tu dah datang on time, and yet kau lengah-lengahkan masa nak ajar dia. Dah la tu, bersembang je lebih, ajar ala kadar. Bersembang tu kononnya nak merapatkan ukhwah sesama manusia. Then kau kata kat budak tu, 'Saya bagi awak free time, awak pergi la mana-mana awak nak. Dah sampai masa nak balik nanti baru jumpa saya semula.' Hamoi, kau buat macam tu memang budak suka. Cuba kau ingat balik, kau dibayar untuk bagi ilmu kat budak tu, ataupun nak main cincai? Then kau kata, 'Peduli apa aku.' Ingat balik, mana hilang niat kau nak dapat rezeki yang halal?

Fikir.

Fikir lagi. Kalau perlu renung, ke termenung, haa buat. Asal kau berfikir, apa yang kau dah buat dan apa yang kau tanam dalam pemikiran. Timbal balik kedua-duanya, ada perbezaan ke idok.

That's why orang tua-tua kata, sebaik-baik pekerjaan adalah bertani; tak kiralah tanam sayur ke buah ke gembala kambing ke lembu. Cause what you plough is what you get. Sebijik kau bagi, sebijik jugak yang kau dapat. Adil, setimpal. Tu baru namanya halalan toyyiban.

Nah, sekarang berani lagi nak sebut pasal halal ke haram rezeki ni? Sekarang ni rezeki kau halal ke haram? Apa yang dah masuk dalam perut halal ke haram? Sendiri fikir, sendiri jawab.

April 8, 2014

Mat bunga

Mohon superman turun dan bawa aku terbang ke utara.

Source: Instagram @matpauzi

It's springggggg! Flowers here and there. Ya Allah cantik sangat. Just nak tengok dengan mata kepala sendiri, then snap, then adore. Dan adore. Dan adore lagi. Dan adore some more.

Encik superman, you got a call-up duty here haha.

Special request; lavender.

April 7, 2014



Strawberry, dipped in chocolate.

Great Edibles Recipes: Chocolate Covered "Sativa" Strawberries, Source: http://www.daylightfoods.com/wp-content/uploads/2014/01/chocolate-covered-strawberries.jpg

Please.

Aku akan sayang orang yang bagi natang ni sampe bilak-bilak. Kikiki.

April 5, 2014

Tak dinafikan, hidup aku dari dulu based on apa yang papa bentang depan mata.

'Take it, or leave it, and choose what you want on your own,' he said.

Yes, papa did gave me a chance to choose. And each time I was given the chance, I chose what that have been chosen, or preferred, by pa. Ha. Ha.

Yet at times, I do regret it. And at some other times, I'm grateful that I've taken the path that pa had laid for me.

Entah. Bila susah, confirm aa those doubts like 'serious ke apa yang aku buat ni betul' or 'boleh ke aku ni' keep on haunting me. And alhamdulillah when I managed to pass, I'm so sure that this is it, this is what that have been written for me by Him.

Niat aku sekarang, apa yang aku buat semua, dengan izinNya, untuk pa ngan ma. Mainly for both of them. Masa depan yang cerah aku means masa depan ma ngan pa jugak.

I'm praying hard that everything will go on smoothly. Amin.

Misi mencari 'soulmate'

Kah kah.

Mengundang sangat.

Reason? No licence; so can neither drive the car nor bike. Plus ma ngan pa tak percaya aku boleh ngam dengan mana-mana kenderaan bertayar, except basikal.

So, bila ada partner, or should I say soulmate, senang sikit kaki ni nak dihangkut. Haha bapak aa benefit sengsorang. Dah tu, dari awal asal tak percaya aku nak bawak kereta ke motor ke apa. Kalau tak dah lama jadi freelancer gegeh teroka jalan.

And why did I asked for a 'soul'mate? Aku ni kaki berjalan, kaki makan, kaki cari port lawa amek gambar. So kalau ze partner enggak bisa nahan segala 'kaki' tu, acano nak tolong drive aku. Haha. At least takde ah setakat teman. Boleh ah makan sekali, jenjalan bersama-sama.

Wa memang suka car ride.

Tapi an, ada satu tabiat aku kekadang masuk kereta, dapat aircond dalam kereta pap tidoq. Pebenda ah.

April 3, 2014

"I realised, when I woke up from a happy dream, I'll find myself miserable. In the first place, I should have not dream of it. 

I would like it even if it's for two months, or a month. I just want to be together with her. While doing that, if I can't leave and die, as long as I don't have to wake up from this happy dream, I want to do that." ~ Do Min Joon, Man from Another Star, episode 12


"Each time I'm scared in those days, I'll chant 'papa' to get rid of those fears. This time, whenever I'm scared, I'll chant a different name, which is you." ~ Cheon Song Yi, Man from Another Star, episode 14


That one fine day.

Laugh, scream of joy, cry over the silly jokes. Bebel, marah, endless arguments; yet it end up when you pulled me into your arms and said 'enough of this, both of us are wrong, we'll get things better' and hush me. Straying at the streets on the random nights, playing in the park, a push on the swing, laying on the ground, watching the moon and the stars. Late night food craving, car rides. Make fun of me, tease me, say that I'm ugly.

Anything, random and simple. 

For that who-ever-will-be, I'm praying hard that you'll stay by my side once we've vowed we'll take care of each other. For that who-ever-will-be, I'm praying hard that we will stand strong, at least either of us, whenever those unwanted days in our relationship seem to last forever, and whenever you or me feel like 'stop, this is the end'. 

And of course, I'm praying hard that you are willing to grow old together with me despite my flaws, cause I'll try to accept yours, therefore I'm looking forward that you could the same.

I'm in my final teenage life. Memang macam awal. Macam. But to be honest, 5 or 10 years is not that long. Tipu ah kalau sekali pun sesiapa tak pernah terdetik. Tipu, sangat-sangat. At least, it came, dan kau tepis dia jejauh. Yet at times, it will come back, and haunt you.

Ma dah start pesan, doa supaya dipermudahkan jodoh yang terbaik. Amin. For each and every of us.