May 30, 2014

Food for the ears

Legends of the Fall by James Horner
Forever Young by Martin Tallstrom
Air by Johann Sebastian Bach
River Flows in You by Yiruma
Moonlight Sonata by Ludwig van Beethoven

Calm and peaceful. And I'm in love with these pieces. I can't even stop replaying them, especially now.

Thanks to these great masterpiece, I really need this.

May 29, 2014

Pasakkan hati pada kaki, paksakan ku tunduk sehingga mati

Alpanya aku sebagai hamba yang hina lagi tidak sempurna; sombong pada dunia, bongkak pada tanah, keji pada alam.

Aku lupa, semua yang ada pada diri ini adalah milik yang Di Atas. Aku lupa. Dan terus lupa.

Dalam per seratus, berapa sangat peratusan aku ingat akan hakikat itu.

Baliklah pada akar kita.

May 26, 2014

V Jaya Day Out in the Park


Say hello to these peeps again!

Our great monitor!

Pujaan hati semua hahaha


I still remember him laughing and crying at the same time (dah Form 5 kot masa tu hahaha) 




Andddd here you go, us with foooooooddddd.


Cuba teka siapa paling nyah kat sini?
Dulu, siap la siapa yang ada makanan, memang sah kena serbu. Intan la selalu ada banyak stok makanan. Paling tak menahan, sebungkus roti jumbo sekali dengan jem. Siap tolong sapu lagi, dah macam mak bagi makan kat anak hahaha.. Bukan setakat kelas kitorang, budak kelas sebelah pun join. Bila Pn Kalthom naik atas, semua tolong backup. Kongsi Chipsmore yang kecik-kecik tu tak payah cakap la, dah selalu sangat.

We nailed our selfie attempt with my DSLR hahaha
Ramzi: I have no idea what are they trying to do..
The twins

Glad that most of us could make it for this meet up. To be honest, ni yang boleh get along well enough throughout the whole year.


May 23, 2014

Barang mainan

Aku tahu hakikat itu.

Tapi entah, aku selesa. Tak tipu, aku rasa secure.

Kau la yang sedap.
Tapi entah, aku tak ambil pusing.

Parah aku ni.

May 15, 2014

Tawar

Mungkin sebab dah biasa.

Mungkin sebab dah biasa dipersenda.
Mungkin sebab dah biasa dipijak.
Mungkin sebab dah biasa disakiti.
Mungkin sebab dah biasa dipersalahkan.
Mungkin sebab dah biasa dimarahi.

Mungkin sebab dah biasa.

Dan muka aku kekal.
Takde riak.
Takde rasa.

Can neither tell whether it is a joke nor serious talk.

Oh well.
I'm immuned.

May 9, 2014

Hate by many. Love by bit, or maybe none beside my dear family.

Aku cuma reti berbahasa dengan jari. Tak mampu nak luah dengan kata.

Penakut? Yes, call me that. An idiot, stupid loser. I care about those who are around me more myself. I rather keep it for myself, than cari gaduh dengan dunia yang sentiasa rasa lebih daripada aku.

Kalau aku reti bermadah dengan lidah, dah lama aku rabak. Depan muka orang, di jalanan.

Kalau nak leleh, sekali tu cukup. Then tutup buku, no more. Kepala dikeraskan, hati dibekukan. Mula panggil aku emoshit, kerek dan sejemaah dengannya. What more should I say? People judge before they knew the truth, the story behind it.

But to be honest, I'm insecure with my own self. Aku ni lalang; being shaped by those that surrounds me. Entah, sejak azali begitu. Mungkin itu cara aku fit in. Got nothing for anybody around me to be proud of, or should I say adanya aku tak bawa apa makna, takdenya aku pun no hal, boleh hidup, no one will die.

I just hope that my family will stick with me. Kalau diorang pun benci aku, then I'll only have You.

May 6, 2014

Janji masa

Aku tak tahu bila, di mana dan bagaimana. But for whatever reason, mati itu pasti. Cara dia, dan kenapa? Wallahualam. Yang Di Atas lebih faham kenapa itu adalah tikanya Dia nak tarik roh dari jasad. Sama ada Dia memang sayang kita, atau Dia ambil kita untuk dijauhkan daripada orang-orang yang Dia lebih sayang.

Cuma satu benda. Aku tak tahu aku mampu tanggung kalau tika itu adalah untuk ma, pa, abang atau adik. Aku tak tahu. Aku tak mampu nak bayangkan. Setiap kali dibayang, atau datang dalam mimpi, laju aku tepis. Tak sanggup dengan natang yang namanya dejavu. Entah mana datang wallahualam.
Kalau sampai tika itu untuk aku, mohon ma ngan pa kuat. Abang dan adik, please support ma ngan pa, jangan korang berteleku sama.

Haha it's not that we never had fun together eyy? Or nangis sama-sama, atau dimarahi bersama-
sama? It's just that masa aku dah sampai. So masa aku dengan kalian sampai sini.

Mati.

Yes, setiap saat yang berlalu adalah saat yang semakin mendekatkan kita dengan mati. That's for sure.

Jika aku pernah berjanji, dan tak ditunaikan, aku mohon ampunkan aku dengan janji masa yang bukan milik aku. Khilafnya itu milik aku; kerana tak sempurnanya diri dalam menyusun waktu.

May 2, 2014

From a cheeky boy to a gentleman

It all started in a midnight, right before Ma's 47th birthday. Duduk bawah satu bumbung, tapi jari gegeh menari through whatsapp.

'Tong tong beli Secret Recipe esok.'

'Boleh, no hal. Kak memang nak beli, but I just don't know how to :('

'Kesian mama. Ma cakap ma tak pernah dapat kek.'

'Tahu, selalunya ma yang belikan untuk kita.'

'Agak ah. Esok kak pergi sekolah adik ngan mama and pa, abang pergi beli kek. Then abang datang sana naik kereta ma.'

*thumbs up*

He's the master mind. Nampak cam lek lek je, benda biasa ah nak celebrate. But this time, for me, it's different, because the idea itself came from abang and he is the one yang beria-ria gilaa plan. Aku sendiri dalam hati dah tahap angkat papan 'speechless'. Sebab it's abang; abang yang selalunya 'okay' 'ya' 'nanti la' 'ikut la' 'apa-apa pun boleh' 'abang ada hal ah'.

'Dah gerak bagitahu. Abang pergi amek kek.'

'Jap, tengah siap'

'Nanti sampai sekolah, kak cakap kat adik, suruh dia konon macam nak amek barang kat dorm. Then kak datang kat kereta ngan adik, kita jalan sama-sama bawak kek pi kat ma.'

'Okay cun.'

'Adik turun dari dorm nanti cakap kat abang. Abang dah sampai nanti abang roger.'

'Alright.'

Sekarang cerita dia dah terbalik, aku yang bawak watak abang yang selaluya response sepatah, abang is so like me yang mangat. Aku tak tahu ah, aku terkedu.

This little thing sometimes is the indicator of how well a person has grown up; their responsibility, the way they cater others, the way they treat their love ones, and of course the way they bring up themselves to each and every person.

And abang, I'm so sure that I, adik, ma and pa can rely on you. Syukur for having you as my brother.