May 2, 2014

From a cheeky boy to a gentleman

It all started in a midnight, right before Ma's 47th birthday. Duduk bawah satu bumbung, tapi jari gegeh menari through whatsapp.

'Tong tong beli Secret Recipe esok.'

'Boleh, no hal. Kak memang nak beli, but I just don't know how to :('

'Kesian mama. Ma cakap ma tak pernah dapat kek.'

'Tahu, selalunya ma yang belikan untuk kita.'

'Agak ah. Esok kak pergi sekolah adik ngan mama and pa, abang pergi beli kek. Then abang datang sana naik kereta ma.'

*thumbs up*

He's the master mind. Nampak cam lek lek je, benda biasa ah nak celebrate. But this time, for me, it's different, because the idea itself came from abang and he is the one yang beria-ria gilaa plan. Aku sendiri dalam hati dah tahap angkat papan 'speechless'. Sebab it's abang; abang yang selalunya 'okay' 'ya' 'nanti la' 'ikut la' 'apa-apa pun boleh' 'abang ada hal ah'.

'Dah gerak bagitahu. Abang pergi amek kek.'

'Jap, tengah siap'

'Nanti sampai sekolah, kak cakap kat adik, suruh dia konon macam nak amek barang kat dorm. Then kak datang kat kereta ngan adik, kita jalan sama-sama bawak kek pi kat ma.'

'Okay cun.'

'Adik turun dari dorm nanti cakap kat abang. Abang dah sampai nanti abang roger.'

'Alright.'

Sekarang cerita dia dah terbalik, aku yang bawak watak abang yang selaluya response sepatah, abang is so like me yang mangat. Aku tak tahu ah, aku terkedu.

This little thing sometimes is the indicator of how well a person has grown up; their responsibility, the way they cater others, the way they treat their love ones, and of course the way they bring up themselves to each and every person.

And abang, I'm so sure that I, adik, ma and pa can rely on you. Syukur for having you as my brother.