June 7, 2014

Perfect parenting

Quoting somebody that I adore by heart though I never met her personally, to make parenting as a perfect process, it's all about love. More or less than that is what follows after love.

Definitely a true fact.

Zaman kanak-kanak aku nak cakap indah, ada pahitnya. Growing as a kid with abang in a family of four before adik came into the picture, hanger yang membentuk aku dan abang about the dos and don'ts. To be honest, during those times, aku pernah sampai tahap benci pa. Papa right now is completely different that who pa was back then, not to say he was bad or what, it's just pa garang gilaa. Nak dekat maghrib kalau tak mandi lagi, berdesup masuk bilik air walaupun time tu baru dengar bunyi pa lock kereta, jejak masuk compound rumah pun tak lagi padahal. And in those times which is zaman hanger masih berleluasa, trademark pa is dia akan ketuk hanger tu pada pintu dulu before hambat kitorang, like a sign of warning. Macam askar, dengar bunyi ketuk tu terus bangun.

And now, abang and I grew up quite well, despite our monyet-ness. And we are still papa's overly-attached kids.

Lain anak, lain cara. Lain mak bapak, lain cara. What you believe to be the right thing for your children will be the best for them in shaa Allah.

Pukul jangan sampai tahap dera, niatkan sebagai pengajaran atau denda.

Marah bukan sampai tahap maki anak dengan carutan macam kau cakap dengan member, niatkan sebagai nasihat.

Siapa tak nak anak yang baik dan dengar kata? Tapi kau fikir balik, kalau anak ni tak nakal, tak thrill ah parenting, and you won't have that much memories to make them attach to you for the rest of your life, though they've grown up and got married.

Doalah untuk yang terbaik.

June 6, 2014

Sayang?

Sampai ke sudah, aku tak faham maksud ni. Mungkin tak akan faham sampai bila-bila kot?

You can't measure it, you can't see it, you can't touch nor hold it. You can only feel it.

That's why people are taking granted of it, maybe?

Hati dan perasaan, I'm such a failure.

June 4, 2014

The sweetest so far

Salam Semua - Sleeq featuring Aaron Aziz

This song say it all.

Janji untuk setia, maksudnya perlu bersabar. Lagi jauh, lagi banyak yang mencabarnya. Perlu butakan segala, perlu tulikan segalanya. 

Percaya pada kata dia.

Tapi kalau betul diperbodohkan macam mana?

Kau kenal dia kan? Kau patut tahu luar dalam dia.

Tapi kalau benar kau diperbodohkan, anggap ini pahitnya hidup. Bila lagi nak rasa? Then move on, and learn from it.