November 2, 2014

Iman

DISCLAIMER
Aku bukan ustazah, jauh sekali pakar dalam hal ehwal agama. Tapi apa yang aku nak sampaikan datang dari hati yang terkesan dari nasyid Iman Adalah Mutiara by Raihan. Do correct me if I'm wrong.

*****

Iman adalah mutiara
Di dalam hati manusia
Yang meyakini Allah
Maha Esa Maha Kuasa.

I choose to live in an urban lifestyle.

However, I just realised my definition of urban.

Urban = Well educated, sophisticated, family class, status, wealth

Well, at least those are some of the definitions that are in my head now. And maybe there's more that are similar to those stated above,

Aku tak tahu celah mana iman tu. Sebab iman is not something that could be seen, touched nor heard. It can only be felt, which is I don't know how. 

Teringat ustaz kata, iman boleh turun naik. Kalau iman naik, baru rasa kemanisan hidup.

Dan pada perkiraan aku, iman aku boleh datang dan hilang, which is something yang aku tepis most of the time, takut salah boleh jadi murtad. But seriously I do feel it that way. For an instance, bila family aku boleh gelak gurau, aku rasa iman tu ada sebab dapat rasa manisnya hidup. Tapi bila ada yang marah-marah, aku rasa macam iman tu hilang. Hmm?

Iman adalah mutiara; sebab ia sangat bernilai. Dan bukan senang nak dapatkan iman.

*****

Tanpamu iman bagaimanalah
Merasa diri hamba padaNya
Tanpamu iman bagaimanalah
Menjadi hamba Allah yang bertaqwa.

Aku masih jahil tentang agama. Pemakaian, cara aku bawa diri, cara hidup. Entah.

*****

Iman tak dapat diwarisi
Dari seorang ayah yang bertaqwa
Ia tak dapat dijual beli
Ia tiada di tepian pantai.

I can't get it from pa. Anyway, aku tak tahupun banyak mana iman pa, siapa kita mampu nak ukur? Bukan aku nak kata pa tak cukup iman, no. Well, it's not something that you can inherit through traits and genes, no? So what's the point of measuring it anyway. I got to work myself out for my own iman.

*****

Walau apa pun caranya jua
Engkau mendaki gunung yang tinggi
Engkau merentas lautan api
Namun tak dapat juga dimiliki
Jika tidak kembali pada Allah.

Well. This hit me the most.

Aku belajar bagai nak gila. Aside from that, aku cuba untuk penuhkan solat lima waktu. And ada yang kantoi though haih. Solat lima waktu tu pun berapa kali je betul-betul lepas azan, tu pun selalunya Asar ngan Isyak, sebab solat Zuhur ngan Maghrib lambat. Paling selalu terbabas Subuh dan Isyak, yang lain sangkut sebab leka dengan dunia.

Mana nak kekal apa yang dah belajar. Tang mana kembali pada Dia?

Bila orang cakap 'Good luck, hopefully you can ace the paper', selalunya aku balas 'amin in shaa Allah'. Tapi, before exam, aku frust sebab tak habis study. Tang mana percaya aku dengan kalimah 'in shaa Allah'? Tang mana yakinnya aku yang aku akan dapat jawab kalau Allah meredhai? Kalau habis study pun, Allah tak redha, tak boleh jugak jawab. Yes, aku baru sedar benda ni.

*****

Galilah lagi. Perang dengan diri kau sendiri, then you know what you're lacking.