August 3, 2015

Perfect parenting #Part2

Geng, did you notice the #Part2 that is written up there? So this is the continuation from the previous post about perfect parenting. Apa? Yang mana satu? Alahai, nah link: http://headphones-on.blog.../perfect-parenting.html. Haaaa sat lagi datang sini balik lololollll.

Okay, back to topic.

Perasan tak, parents nowadays dah biasakan anak depa dengan gadgets? Tak kesah la gadget apa pun, semua budak-budak ni dah reti pegang; phone, tablet, or phablet. Even babies pun dah reti mintak tau, magawshh!

Situasi 1: Makan in public areas

'Mama, nak iPad.'

Laju ayat tu keluar dari mulut si kecil. Punggung tu baru je sentuh kerusi, tangan pun tak sempat angkat lagi nak panggil waiter. Dah jadi rutin agaknya, dah dibiasakan.

Parents pun sama naik je. Duduk, keluarkan phone, and scroll social medias. Mana la anak tak mengikut.

Haa lagi satu hal, kalau anak menangis kat meja makan. Laju je tangan swipe the screen to unlock it, buka game, then pass kat anak bagi dia main. For sure la budak tu senyap, game kot come on, budak mana tak suka main game. Ataupun bila tak nak anak buat restoran tu macam dia punya playground; main sorok-sorok belakang kerusi atau bawah meja, takpun main lari-lari acah marathon gitu. Again, the gadgets save the day nak suruh kanak-kanak riang ni duduk diam-diam.

Well, yes, I have to admit, it is the fastest way to calm the children down. But hey, you're there with your family to eat right? To spend the so-called quality time together, then why did you let the gadgets butt in your way?

Aku teringat dulu masa kecik-kecik, pa ngan ma dah biasakan aku adik-beradik untuk behave dekat meja makan, tak kiralah kat rumah atau kat luar. Jangan ada yang nak buat hal kat meja makan (e.g. aku suka kopek kerang and susun tepi pinggan, BUT my dear brother akan cilok erghh, for sure tercetusnya pergaduhan comel di situ), free je kena sound dengan pa. Jangankan nak menangis atau berlari keliling meja, berebut makanan pun dah kena marah. Nak tak nak kena la behave. Tapi kan, looking at the bright side, that is how we learn table manners, though dengan cara yang tegas. And the result? Bila dah besar ni, aku tak boleh tengok tengok budak-budak main kat area orang makan, or menangis kat dining table. Fuhh, dia punya tahap nak tabahkan hati tu Tuhan je yang tau.

Situasi 2: In the car

Bila nak balik kampung, or any long distance journey, gadgets diberi kepada anak untuk dijadikan teman. Depa kata nanti bila budak-budak dah bosan duduk dalam kereta lama sangat, they'll be cranky, thus mula la adegan kacau adik-beradik lalu bergaduh dan berakhir dengan tangisan.

Uish kalau budak menangis dalam kereta, jangan tanya perasaan dia macam mana. Space dalam kereta yang seciput tu tak terlawan dengan desibel tangisan seorang anak kecil. 

Tapi kan, ada je tau cara lain tak nak bagi anak bosan dalam kereta.

While driving, interact dengan anak yang duduk di belakang (yashh bonding time!). Not about their lives, but the things around you at that moment. Contoh; pokok yang ada kat kiri kanan highway, atau pasal kereta yang potong kereta korang. Make it like some sort of fun facts to tell. Sekali pun kau takde idea the heck benefits pokok tu untuk manusia, create a base for them to root their imagination, and let it go wild. Biarlah tak logik pun, let them think instead of tutup minda kanak-kanak ni dengan kewujudan gadgets.

Oh, one thing that my father did with my brother masa dia mula-mula belajar alphabets and numbers, he asked him to write the number plate for all the cars (or other vehicles) yang potong atau yang pa potong. Cool, huh? Sampai tertidur dia kat sebelah sebab penat menulis, lol!

***

Those are a few situations yang aku perasan, ada banyak lagi sebenarnya.

Entah la, I'm not yet in the parenthood-thing, might be I am not the right person to talk about this. Mungkin korang as parents akan kata 'kau takde anak lagi dik, kau tak tahu macam mana susahnya nak jaga budak ni'. But, the things that I've written is based on what my parents had set for us during our childhood days. And maybe the biggest difference is the moment itself; masa tu gadgets dah ada, tapi belum diperluaskan kegunaannya, dan belum lagi tahap mampu milik macam sekarang.

Dear parents, believe in creativity. It doesn't mean you have to buy art tools and all to be creative, you just need to use all our senses and what you can find around you. 

Hands on; let them see, touch, smell, hear and feel the things around them. You'll be suprised to find that your children are actually extra-ordinary, it's just that you have to lay out the channels, and let them explore freely.